Какво видяхме в „Град на ангели“

 

Терминал 7сн. TV7

Терминал 7
сн. TV7

Килимарството като послание на времето и сбъдната мечта

Днес в „Град на ангели“ водещата Ирина Тенчева ни запознава с вдъхновяващата история на успеха на поредния „обикновен“ българин, за когото е малко вероятно да чуете в България, но за сметка на това, името му е неизменна част от музейната и кралска история на Великобритания.

 

Нино Парпулов е роден през 1956 г. във Велинград. Майка му е актриса, баща му е военноморски офицер. Израснал е в сравнително бедно семейство. След като създава свое, Нино започва работа в най-големия мебелен комбинат в района. Той обаче не иска да участва в присвояване на държавни пари и се налага да напусне.

 

За да изхранва семейството си, Нино работи три години като таксиметров шофьор. Клиент на таксито го отвежда до предприятие за килими „Десислава“ в село Костандово, което е пред фалит, с много задължения към държавата и неплатени заплати. Благодарение на подписка от три села, работничките в този цех успяват да запазят работата си и да назначат Нино за техен началник.

 

Малко по малко, с много трудности и перипетии най-вече от икономическа гледна точка, Парпулов успява да върне част от задълженията на предприятието под формата на стока. Но в един момент пак настъпват трудности. Точно тогава един американец се среща с Нино. Той е проучил пазара за килими и в родината си е чул за нашенеца. Предлага му партньорство в частния бизнес. Само десет секунди са нужни на Нино да се вслуша във вътрешната си интуиция и да приеме предложението на американеца, което поставя същинското начало на печелившия бизнес.

 

Възроденото от Нино предприятие се превръща в предпочитаното място за поръчка на килими от Английския кралски двор. Най-големият успех за целия екип е Лятна резиденция на кралица Виктория, една от емблематичните собствености на кралското семейство. Тя е била затворена в едната си част за посещения, именно защото 4 години менажерите са търсили фирма за изработка на килим за главната зала. Поръчката е била много сложна и Нино е присъствал на правенето на всеки ред от въпросния килим. Изработката е отнела около девет месеца.

 

При откриването на залата през 1999 г. присъстват кралицата и мъжът й Филип, който е с гръцки произход. Когато се съобщава, че килима е правен в България, съпругът на кралицата възкликва „Не, това е невъзможно!“. След като се убеждава, че великолепното прозиведение на изкуството наистина е създадено в Източна Европа и точно в България, всяка година кралското семейство започва да поръчва по един килим от фабриката на Нино.

За Парпулов килимарството е не само бизнес и изкуство, но и начин да помага на служителите си. Когато спасява фирмата от фалит, в нея работят над 1000 жени, близо половината от които са майки и трябва да прехранват семейството си. Днес за тях Нино не е шеф, а спасител и верен приятел, на когото знаят, че винаги могат да разчитат.

 

Според самия Нино, тайната на успеха му е в това, че никога не се е отказвал от намеренията и целите си. Прави всичко в името на децата си, които също помагат в бизнеса. В тяхно лице, той вижда своите ангели.

 

„Град на ангели“ успя да сбъдне една от малкото все още неосъществени мечти на Нино Парпулов, а именно да остави свое произведение в България, тъй като досега не е имал поръчка за страбата ни. В студиото на предаването обаче беше прочетено писмо от вицепрезидента на републиката Маргарита Попова, която с огромна чест приема подаръка от Нино – красив, ръчно тъкан килим за сградата на институцията.

Advertisements

Posted on март 31, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: