Акценти в програмата на Телевизия Туризъм – TVT, за периода 1 – 7 април 2013 г.

TVT лого

TVT лого

Избрано от старите ленти: „Българската Колхида“ (образователен филм за еко туризъм) – понеделник, сряда, петък и неделя от 10:45, 16:45 и 21:45 ч.

Видове, оцелели единствено тук след последната ледникова епоха, ще видите във филма „Българската Колхида”, посветен на  растителния и животинския свят на Странджа планина,  регистриран в Червената книга на България.
Той показва специфичните условия, породили уникалния растителен свят в някои райони на планината, обявена днес за най-големия Природен парк на страната.
Филмът е предоставен за излъчване на Телевизия Туризъм от Министерство на околната среда и водите. Него каналът ще излъчи в рубриката си „Избрано от старите ленти”. Странджа – това е един странен свят от екзотични живи същества, съкровище, което пулсира с жизнените сокове на всяка трева, на всеки зелен лист, на всяко живо същество… „Българската Колхида”.
ФИЛМ НА МЕСЕЦ АПРИЛ:
Храм Св. Ал. Невски или да носиш цялото небе на раменете си“ (образователен филм за религиозен туризъм) – всяка събота през април 2013 г. от 16:00 и от 22:00 ч.
Цяло столетие вече в катедралния храм „Св. Ал. Невски” в София се честват най-големите християнски и национални празници, отбелязват се тежки дни и всеобщи скърби. Над всички тях звучат в тържествена похвала църковните камбани. На него е посветен и документалният филм на Телевизия Туризъм „Храм „Св. Александър Невски” или да носиш цялото небе на раменете си”.
Него каналът ще излъчва в редовната си рубрика „Филм на месеца” този април.
Хубаво е, че все още има има ленти от миналото запечатали времето, което се е отърквало о храм „Свети Александър Невски”. Време върху целулоид. Ще го видим и сега, в новия филм, който с бе премиера през ноември 2012-та. Там целият живот е някак пожълтял, изподран, но такава е и родната ни история, пък и тази на храма. Много истории се превъртат около храм “Св. Александър Невски”. Посрещания, изпращания, погребения на духовници, детски асамблеи. Дружески прегръдки между всякакви държавници…  После Борис Христов, който пее в храма, а хористите плачат от наслаждение пред титаничния му талант.
АКЦЕНТИ:
Песента на Русалките“ (образователен филм за еко туризъм / природен маршрут) – неделя, 7 април 2013 г. от 14:00 и от 21:00 ч.
Съвсем близо до Русе има едно наистина райско кътче, където сред богатствата на природата са се напластили столетия история и култура. Там, сред равнината, една река е вкопала долината си дълбоко в земната плът и е образувала стотици метри скални урви и множество пещери. Филмът на Еди Василева „Песента на Русалките” разказва легендата за появата на Поломието – истинско райско кътче в България?… Родено ли е то от песента на русалките?… Защо е вълшебно като в приказка?… Как да го открием?…
Това е една вълнуваща и завладяваща среща с красотата и с дивата природа на България – запечатана на невероятна HDV картина. В нея основни кодове разкрива инженер Милко Белберов – директор на Природен парк Русенски Лом. С негова помощ са разкрити тайните на Поломието, дивата му природа, пещерите, скалните църкви и манастири, включени дори в списъка на Юнеско, както и средновековния български град Червен.
Един кът от Стара планина: Райското пръскало“ (образователен филм за планински туризъм) – събота, 6 април 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч., и неделя, 7 април, от 09:00 ч.
От 125-метрова отвесна стена, оградена от двете страни с не по-малко страховити скали, се изсипва със зашеметяваща скорост и оглушителен грохот разпенена струя, която се разбива в подножието на облаци воден прах… За природния феномен на най-високия водопад в България Райското пръскало и маршрутите, стигащи и тръгващи от него, разказва докумнталният филм на автора Нана Кръстева и режисьора Добрин Керестелиев „Райското пръскало” от поредицата „Един кът в Стара планина” на Телевизия Туризъм.
Разказът стъпва на пътеписи от Иван Вазов, а самият той е казал за околното място следното: „От двете ни страни се издигаха големи и грозни планински стени, които на всяка стъпка ставаха по-високи и по-увиснали… Усещах, че се подмладявах в тая прясна, девствена природа, пълна с толкова хармония!”
Advertisements

Posted on март 31, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: