Състезанието на каузи започна в ефира на БНТ

Кауза.bg: Петър Курумбашев, Томислав Дончев и Петър Московсн. БНТ

Кауза.bg: Петър Курумбашев, Томислав Дончев и Петър Москов
сн. БНТ

„Бащата” на студентското предаване „Ку-Ку” Петър Курумбашев, бившият министър по евросубсидиите Томислав Дончев и общинският съветник д-р Петър Москов влязоха в ролята на „експерти по тв мъчения” в първия жив ефир на реалитито „Кауза.bg” по БНТ миналата вечер. Предаването, чиято цел е да покаже какви са каузите и идеите, които вълнуват младите хора на България, е най-новият проект на националната телевизия, роден от енергията на протестите от последния месец и желанието за промяна.

Почти два часа водещите Александър Сано и Милена Цветанска, заедно с тричленния експертен съвет, подлагаха на кръстосан разпит защитниците на десетте каузи, които се състезават за голямата награда. Засега продуцентите разкриха само, че тя е осигурена от представителството на Европейската комисия у нас.

В реалити форматът се състезаваха следните каузи: „Гласувам с името си” на Ивайло Найденов, „Бъдеще за младите предприемачи” на Евгени Лишев, „Паметник на княз Борис” на Филип Николов, „Да спасим обсерваторията в Рожен” на Сияна Панова, Биляна Гатева и Каролина Гугудис, „Политология за ученици” на Теодора Ангелова, „Природен център в Родопите” на Теодор Василев, „Да обиколим България с история” на Иван Кънчев и Марио Мишев, „ЗИП Гражданско ограмотяване” на Борис Рангелов, „Правни съвети про боно” на Вяра Молева и Деница Кожухарова –и „Граждански контрол над политиците” на Петър Кичашки.

Преди старта на същинската част, участниците теглиха жребий за реда на явяването си пред комисията. Всеки един от тях имаше по 1 минута, за да представи каузата си, след което трябваше да отговаря на провокативните въпроси на съвета. Курумбашев, Дончев и Москов имаха за задача да изтъкнат слабите места на всеки един от проектите, за да видят как ще се защитят техните идеолози и доколко реалистични и изпълними са идеите им.

Десетимата участници в реалити формата успяха да защитят каузите си и да впечатлят експертния съвет със своя ентусиазъм и младежка енергия. „В България рядко се говори смислено за политика, още по-рядко се влиза в дискусия с интелигентни хора. За мен беше истинско удоволствие да участвам в една политическа лаборатория с много активни млади хора”, сподели Петър Курумбашев.

Томислав Дончев допълни, че не е особено изненадан от чутото, тъй като непрекъснато работи с млади хора. По негово мнение, „Кауза.bg” е „хубав начин да си напомним, че България има бъдеще и критично мислещи млади хора, които искат да живеят тук.”

„Когато си млад, е важно да мечтаеш и да знаеш, че трябва да промениш нещо, обобщи д-р Петър Москов. – Конкретните стъпки ще дойдат с времето, но ме радват желанието и идеята на тези млади хора да направят нещо стойностно. Вие всъщност сте звездите днес, които гледате към обсерваторията и красотата и искате да се развивате в тази държава”, обърна се той към младите участници.

В края на предаването всеки един от защитниците на каузи разполагаше с по една минута, за да убеди хората да гласуват за него. Класирането на каузите се осъществява чрез представителна извадка от 300 българи, направена от социологическа агенция „Алфа Рисърч”. Т.нар. „голямо жури”, което с гласуването си ще решава кои каузи отпадат, се състои от 52% жени и 48% мъже, като всеки втори е със средно, а всеки четвърти -с висше образование. По възрастови групи извадката е разпределена както следва: 18-30 г. – 23,1%, 31-40 г. – 20,2%, 41-50 г. – 15,9%, 51-60 г. – 15,6%, над 61 г. – 25,2%. Най-много са хората от областните градове, следвани от жителите на столицата и селата.

Гласуването миналата вечер ще предизвика елиминации на две от каузите, които ще станат ясни след седмица, в живото предаване на 1 април по БНТ. На финала на 8 април четирите останали каузи ще трябва да убедят освен „голямото жури”, и нов експертен съвет, чиито състав засега продуцентите пазят в тайна.

До следващия жив ефир на „Кауза.bg”, който е на 1 април, понеделник, от 21:00ч. по БНТ, участниците ще се подготвят, като всеки от тях е избрал свой застъпник, който ще му съдейства да защити по-добре каузата си.

Advertisements

Posted on март 26, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: