”Пътят към храма” – религиозен туризъм по TVT

Княжевската църквасн. TVT

Княжевската църква
сн. TVT

Пътят към храма“ е образователен филм за религиозен туризъм – в понеделник, 25 март 2013 г. (Благовещение) от 10:00 и 18:00 ч., във вторник, от 16:00 ч., в четвъртък от 12:00 и от 22:00 ч., и в събота от 11:00 ч. по TVT

Премиерата на лентата бе на 1 юли 2012 г.
„Княжевският трамвай заобиколи с ухораздирателнискърцанета по релсите към югозапад. Пред мене пак се откри във всичката си омайност чудна панорама…”
От живописните описания на дядо Вазов за съжаление нищо не е останало… Eдинствено „ухораздирателните скърцанета” на трамвая са реално ехо от старите времена. Откогато е и историята за Княжевската църква… На нея е посветен и документалният филм „Пътят към Храма” с автор Росица Жекова.Заснет е един от големите празници – Благовещение, когато тук се събират християни и мюсюлмани. Защото в храма си съжителстват православието с алевизма. Тук е гробът на един интересен благодетел… Изобщо, филмът показва, че навсякъде из България има места, които пазят със своята самобитност духовността в сърцата на българите. Това са малки късчета от рая – които поддържат пламъка на миналото жив.

* * * * * * *“Музеят на троянските майстори“ (образователен филм за арт туризъм и занаяти) – в събота, 30 март 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч., и в неделя, 31 март 2013 г., от 09:00 ч.

Вижте повече за филма тук: премиера 15 януари 2012 г.

* * * * * * *

Призвание и съдба“ (образователен филм за арт туризъм и занаяти) – в неделя, 31 март 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч.
Към историята, традициите и насотящето на един от старите български занаяти – камбанолеярството, отвежда филмът на Златка Миторвска и Росица Ангелова „Призвание и съдба”. Той е част от поредицата на Телевизия Туризъм за арт туризъм и занаяти.
Леярския занаят – или дюкменджийството, както му казвали в миналото, изисквал по-сложна техника и по-висока занаятчийска култура. Затова могъл да се развие добре само в големите градове като Пловдив. Там чукове отеквали по металната наковалня. Духалата разпръсквали огнени искри. Глината придавала форма на разтопения метал. От желязото, огънят и силата на човека се раждал животът на камбаните.
Филмът „Призвание и съдба” разкрива истината, че леярството е не просто занаят. То е вдъхновение, изкуство, призвание и съдба… То е и песен – песента на камбаните.
Advertisements

Posted on март 24, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: