Нутригеномика или как храната влияе върху гените

проф. Божидар Поповсн. bTV Media Group

проф. Божидар Попов
сн. bTV Media Group

Тази неделя, 24 март 2013 от 08:00 ч. в „Духът на здравето” по bTV – специални гости са проф. Божидар Попов и проф. Елена Баранова от Монако

През целия си живот човек изяжда около 100 тона храна. Неправомерното хранене води до лош биохимичен баланс, който доказано се натрупва в гените ни и се предава поколение след поколение.
В неделя ще разберем какви са основните  грешки в храненето на българина и защо у нас битува погрешното схващане, че за да се храни здравословно, човек трябва да разполага с повече финансов ресурс.
Възможно ли е храната да променя нашата генетична информация и как това влияе върху проявата на редица хронични заболявания – гост на д-р Неделя Щонова ще бъде проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика и  ръководител на Катедрата по медицинска екология и хранене.
Нутригеномиката е едно от най-новите направления на науката за храненето и е с изключително важно значение за здравословния начин на живот. Как може да се определи конкретната диета за всеки отделен човек и чрез храната да се контролира и овладява риска от развитие на някои заболявания зрителите ще научат от специалното интервю, което за „Духът на здравето” дава водещият европейски експерт в тази област проф. Елена Баранова.
Третата тема на предаването тази неделя е свързана с една от най-честите патологии в областта на кардиологията –  ритъмно-проводните нарушения.
Кой е модерният начин за тяхното лечение ще разкаже д-р Васил Трайков, член на Българското и Унгарското кардиологично дружество и на Европейската асоциация по аритмии. Той е единственият български електрофизиолог, сертифициран в ЕС за извършване на авангардната  процедура – аблация за лечение на ритъмно-проводните нарушения.
В рубриката „Диагноза съдба” редакторът на предаването Соня Момчилова ще ни срещне с Нели Стойчева-Василева – една незряща жена, която живее достойно и помага на другите въпреки болестите и тежките диагнози, които има.
Advertisements

Posted on март 22, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: