БНТ2 и БНТ Свят представят „Световните градове на България”

София сн. БНТ

София
сн. БНТ

От тази събота зрителите на БНТ 2 и БНТ Свят ще могат да проследят документалната филмова поредицаСветовните градове на България”. Първият сезон на мащабната продукция разказва за градове като София, Варна и Добрич, но и за по-малките като Батак и Бяла. „Световните градове на България” е нова концепция за представяне на страната ни, обърната единствено към световно значимите паметници, събития и личности на България. Критерият за темите, които документално-презентационните филми третират, е по какъв начин градовете са променили историята не само на България, но и на Европа.

Зрителите на БНТ 2 ще могат да гледат в събота от 13:45ч. филмът „Западната порта на Източната Римска империя”. Документалният филм проследява в подробности, но и с мащабни кинопохвати, 2-годишния период /2011-2012 г./ от консервацията и реставрацията на Западната порта на Улпия Сердика в София. Това е първият филм у нас, който проследява цялостния процес – от първия до последния ден, на разкопките. Филмът разказва за това, какво свързва Западната порта на Сердика и Шенгенското пространство, както и кога и къде са поставени идеалите на съвременния Европейски съюз. Лентата ще бъде представена от холивудския актьор Джонас Толкингтън, а сред главните герои във него са влиятелните български археолози Андрей Аладжов, Илияна Борисова, Милена Райчева, както и доайенът Магдалина Станчева.

Другият филм от поредицата, който зрителите ще могат да гледат по БНТ Свят тази събота от 19:20ч. е „София – историята на Европа”. Лентата печели първа награда в най-престижната категория за документално кино на международния фестивал на Източния бряг на Европа 2012. Англичанинът Тери Рандъл, познат от поредицата „On the Waterfront” на Би Би Си от 10 години живее в София. Той не просто харесва града, а и го е опознал дотолкова, че се чувства част от него. Тери кани своя приятелка от Копенхаген да й го покаже. Двамата се втурват във вълшебно пътешествие из уникалната му история, което секва дъха и на най-старите софиянци. Или както Рандъл завършва: „Пътешествието между Рим и Константинопол, което във времето се измерва със столетия, а в разстояние с хиляди километри, в София отнема само 3 минути. Извървете ги”.

Върху проекта Световните градове на България” от две години работи голям международен екип. Сред участниците блестят имена на режисьори, писатели, музиканти, археолози и актьори от четири континента. Сред тях са сценаристът Александър Перпелиев, актьорът от Би Би Си Тери Рандъл, музикантите от групите Хой Полой и Смал Старс Майкъл Блек и Джеф Груувс, композиторът Симеон Германов, нигерийската актриса и модел Анджела Артър, холивудският актьор Джонас Толкингтън, археолозите Андрей Аладжов и Илияна Борисова. Продуцент на Световните градове на България е писателят Степан Поляков.

Advertisements

Posted on март 22, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: