10 финалисти измежду 70 кандидати за ”Кауза.bg”

10 финалисти в ”Кауза.bg”сн. БНТ

10 финалисти в ”Кауза.bg”
сн. БНТ

70 проекта в надпревара за най-новия риалити формат: младите искат контрол на политиците и гражданско образование

10 от общо седемдесет проекта достигнаха до финала след кастинга за най-новия проект на БНТ „Кауза.bg. 7 момчета и 6 момичета – в екипи или индивидуално, ще получат възможност за представяне на каузите си в ефир. Първото издание на предаването ще е на 25 март, понеделник, от 21:00 ч.
Проектът дава възможност на всеки млад човек да изпрати на електронния адрес на БНТ видеопослание със своята кауза и така да я представи и защити публично.
Подборът на каузите, с които младите хора на България кандидатстваха в проекта, бе изключително труден за професионалното жури, което истински се затрудни да отсее най-добрите от тях. В продължение на няколко часа оценяващите проучваха в детайли идеите на участниците, за да подберат 10-те финалисти.
В състава на комисията бяха: председател – Константин Каменаров (оперативен директор на БНТ), Роберт Ковачев (главен продуцент на продуцентски център „Вътрешна телевизионна продукция“), Милена Цветанска (изпълнителен продуцент на „Новини“), Боян Бенев (най-успешният млад предприемач във Великобритания за 2007 година) и Томислав Цолов (пиар експерт).
В рамките на три издания на „Кауза.bg” финалистите, на възраст от 18 до 32 години, ще представят в ефира на БНТ идеите си за развитие на България. Две са основните насоки, където младите хора у нас смятат, че трябва да се работи – политическата система и гражданския контрол над политиците, както и подобряването на образованието. Като силен фактор в избора на три от каузите е бил и фактът, че по тях вече работят групи от млади хора, а самите проекти са заформени още преди старта на формата на БНТ.
Най-младият финалист в „Кауза.bg” е на 18 г., казва се Борис Рангелов и е ученик от Плевен. Той е на мнение, че трябва да се въведе гражданско образование като задължителен предмет в училище и избирателно право от 16 г.
22-годишните студентки по право Вяра Молева и Деница Кожухарова поискаха да се разкодират българските закони за повишаване правната култура на българите.
Частният предприемач Евгени Лишев на 25 г. от Хисаря е на мнение, че трябва да бъде въведена система за преференциални условия за младите предприемачи в България, а 32-годишният Ивайло Найденов, който се занимава с графичен дизайн, поддържа идеята за явно, поименно гласуване на гражданите по време на избори.
Двама студенти – Иван Кънчев и Марио Мишев – искат да посветят усилията си на каузата да възпитат любов към историята у малките ученици, а Петър Кичашки на 23 г. е за пряк граждански контрол над политиците.
Три ученички от София – Сияна Панова, Биляна Гатева и Каролина Гугудис пък са приели за своя кауза идеята за съхраняване на НАО „Рожен“ като център за развитие и популяризиране на космическите науки.
До финала достигна и Теодор Василев, на 32 г. от Казанлък, който е етнолог и  антрополог. Негова е идеята за възстановяване и превръщане на старото училище на Валя Балканска в Родопите в център за работа с деца и младежи сред природата.
Важно според Теодора Ангелова, на 19 г., е политическото ограмотяване на учениците, а 25-годишният Филип Николов ще посвети усилията си на построяването на паметник на Св. Княз Борис Михаил.
* * * * * * *
Десетте финалисти:
1. Борис Рангелов, 18г., Плевен, ученик – Да се въведе гражданско образование като задължителен предмет в училище и избирателно право от 16г. нагоре
2. Вяра Молева, Деница Кожухарова, 22г., София, студенти по право, СУ „Св. Климент Охридски”, 4 курс – Да се разкодират българските закони, за повишаване правната култура на българите
3. Евгени Лишев, 25г., Хисаря, занимава се с частен бизнес – Система за преференциални условия за младите предприемачи в България
4. Ивайло Найденов, 32г, Ловеч, графичен дизайнер – За правото на явно, поименно гласуване
5. Иван Кънчев, Марио Мишев, 20г., 19г., София, Политология СУ – Да обиколим българските училища с история – младите запалват любов към историята у малките
6. Петър Кичашки, 23г., Видин, Институт за модерна политика – Пряк граждански контрол над политиците
7. Сияна Панова, Биляна Гатева, Каролина Гугудис, 18г., София, ученици, 2-а англ. езикова гимназия – Съхраняване на НАО „Рожен“ като център за развитие и популяризиране на космическите науки
8. Теодор Василев, 32г., Казанлък, етнолог, антрополог и културен турист – Възстановяването и превръщането на старото училище на Валя Балканска в Родопите в център за работа с деца и младежи сред природата
9. Теодора Ангелова, 19г., София, студент –политология – Политическо ограмотяване на учениците
10. Филип Николов, 25г., с.Мусачево, магистратура по история, СУ – За построяване на паметник на Св.Княз Борис Михаил.
Advertisements

Posted on март 18, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: