ИГРИ НА СЪДБАТА: Тересита Камачо – живот между Куба и България

"Игри на съдбата" - логосн. Междинна станция

„Игри на съдбата“ – лого
сн. Междинна станция

Героинята в този брой на „Игри на съдбата“ – Тересита Копоте Камачо, е родена в най-западната провинция на Куба – Пинар дел Рио. Долината, в която е разположена, е много красива, в нея целогодишно виреят различни видове орхидеи. Това обаче е и най-бедната провинция в страната и неслучайно я наричат „Пепеляшката на Куба“.Там върлува туберкулозата и почти цялото семейство е покосено от коварната болест. „Майка ми се разболява на 15-годишна възраст. Баща ми се влюбва в нея и се женят, но на 33 г. Умира и аз оставам сирак. Липсваше ми именно тази обич.“- разказва посланикът на Куба в България Тересита Камачо пред Диана Алексиева.

 

Бащата на Тересита се омъжва втори път и точно като в приказките мащехата недолюбва 7-годишната Тересита и тя окончателно се премества да живее при чичо си и леля си. Първата част от живота на младото момиче завършва с началото на кубинската революция. След нея освен живота в страната, се променя и животът на Тересита. Случайно са й се обадили с предложението да продължи обучениетоси в България и тя приела. Пристига през един мразовит декемврийски ден през 1961 година с летни дрехи и е благодарна на посрещачите си. Те са се погрижили за конфорта на кубинската група и са им осигурили палта и ботуши. От летището ги закарват направо в Перник, където започва следването на Тересита в областтна на черната металургия.

Именно в Перник тя среща и своя бъдещ съпруг. Запознават се на рождения ден на общ познат. Получи се една интересна химия и не се разделихме повече – спомня си Тересита.

 

През 1963 г. младото семейство отива да живее в Куба. Съпругът на Тересита – доктор Петров, бързо научава испански и скоро става един от най-търсените АГ-специалисти. Раждат им се две деца – Асен и Росио. През 1966 г. семейството се връща в България, където Тересита работи като секретарка и преводачка в испанското посолство и се развежда. Четири години по-късно тя заминава за Куба с дъщеря си, като в България остава другата половина от сърцето си – Ачо. Много скоро обаче съдбата й се усмихва и тя става преводач на високо ниво – превежда на срещите между Тодор Живков и Фидел Кастро. Той беше изключителен човек с високо чувство за
хумор. Тересита разказва, че никой от големите не се държал пренебрежително с нея, а Фидел Кастро помнел с най-малки подробности неща, които другите хора едва ли дори забелязваат.

 

Тересита превежда на Фидел по време на всичките му визити в България, но има едно посещение в Пловдив, което никога нямало да забрави! Спомня си, че валяло страшен дъжд, но когато слезли от самолета, ги чакали един милион души. Кастро не обичал протокола и въпреки силния дъжд, той отишъл да се ръкува с хората.

 

Тук обичат Кастро, а там обичат Йорданка Христова – разказва Тересита. Хиляди кубински момичета носят името на нашата певица, тя е една от най-големите любимки на Острова на свободата. Двете жени са близки приятелки, а що се отнася до слуховете за по-специални отношения на Йорданка с Фидел, Тересита категорично отрича подобно нещо.

 

От 1986 до 1990 г. Тересита е първи секретар в кубинското посолство в България. През 1989 г. именно в тук тя се запознава със сънародника си Берман Алеман и се омъжва за него и през 1990 г. се връщат в Куба. Предстои им да изживеят един тежък период.

 

През 1994 г. изпращат Тересита отново в България като временно управляващ посолството на Куба. Това продължава 7 г. и тя е много щастлива, защото вече може да прекарва повече време със сина си Ачо и неговото семейство. През 2010 г. Тересита е назначена за извънреден и пълномощен посланик на Куба в България. Именно в дипломатическия си апартамент с любимата си кубинска напитка – канчанчара, тя посреща топло нашия екип. Завършва разказа си с това, че от Куба й липсват най-вече децата и внуците й, морето, шума по улиците, положителното мислене дори и в най-трудните моменти.

Advertisements

Posted on март 17, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: