Премиери през м. април по Viasat History, Viasat Explorer и Viasat Nature

Изгубеният свят на Александърсн. Viasat Broadcasting

Изгубеният свят на Александър
сн. Viasat Broadcasting

През този месец историята ще ви се разкрие така, както не сте я виждали преди

По Viasat History

се връщаме назад във времето, за да отделим триумфите от трагедиите в отминалите епохи. От 5000 години насам извиращата от Афганистан р. Окс е живителна сила за хората в една изключителна територия в Азия. В тази люлка на величествени градове и невероятни достижения някога е живял Александър Велики. Но светът, поразявал с величието си преди много векове, днес е изгубен и напълно неизследван до ден днешен. Последвайте фотожурналиста Дейвид Адамс в новите серии “ В търсене на изгубения свят на Александър ” и неговото пътешествие по протежение на 2500 км. по течението на р. Окс, което връща тази древна цивилизация към живот. В отговор на любопитството ви как събития от историята са оформили днешния ни свят, гледайте в новите серии на поредицата “ Как се твори история ” как Джеф Дъглас използва зашеметяваща анимация и впечатляващи възстановки, за да пресъздаде енигмата на Стоунхендж и най-драматични моменти от толкова различни исторически периоди като възхода на Хитлер, битките в подземния свят на гангстерите или истината, която се крие зад загадъчните предсказания на Нострадамус.

По Viasat Explorer
не пропускайте интригуващите нови серии “ Оръжия, променили света“, които показват еволюцията на станали нарицателни огнестрелни оръжия – от мускетите и пистолетите до автоматите и гранатометите – и как развитието на всяко от тях е променило света завинаги. Ще можете и да проследите как гурото на изобретенията Дъг Хол пътешества из Канада в търсене на обикновени изобретатели с невероятни идеи, запечатани в новите серии на “ Необикновени изобретатели ”.

По Viasat Nature
Дейвид Атънбъро ще представи Велики събития в природата с драматични истории на различни животни. Съчетавайки епичната кинематография на Планетата Земя с емоционалността, интимността и повествователността на дневник за дивата природа, документалната поредица очертава картина на глобалните климатични явления, които изменят цели пейзажи – процес, въвличащ хиляди живи същества и предопределящ бъдещата им съдба.

* * * * * * *
В търсене на изгубения свят на Александър
Ексклузивна премиера за Европа
В продължение на над 5 000 години река Оксус (известна и с името Амударя) е източник на живот за загадъчна древна цивилизация. Тя извира някъде в района, който наричаме „покрива на света”, тече през негостоприемните земи на Централна Азия, прекосява разкъсвания от война Афганистан и се влива в Каспийско море. Цялата тази територия е все още почти изцяло непроучена.

Фотожурналистът Дейвид Адамс поема на епическо пътешествие за първото досега изследване на 2 500-километровото течение на р. Оксус. То е и пътуване назад в миналото в проучване на това как бурната природна и човешка история тук е оформила нашия свят, а също и пътуване по стъпките на Александър Велики и неговия изгубен свят – така, както той и неговите воини са пътували по протежението на реката.

Това е неразказаната история на една размирна земя с огромно значение за развитието на цивилизацията. Предстои ни да опознаем нейните драматични и загадъчни пейзажи, живописните й обитатели и уникалната им култура. Шест отделни филма ни отвеждат в този суров свят, оставащ непроучен и днес. Опустошаван непрестанно от войни, това е район, в който не се е осмелявал да пристъпи нито един кинематографист – досега.
Дейвид се връща назад през вековете, за да установи по какъв начин бурното развитие на човешката цивилизация и на природата е оформило историята на нашия свят. Рискувайки живота си на всеки етап от пътуването, Дейвид използва всеки възможен транспорт, за да постигне целта си и вдъхне нов живот на тези древни времена. Земя на величествени градове и несметни богатства, тя е и мястото на приключенията на множество митични герои, както и на завоеванията на Александър Велики.
В изпълнение на своята мисия, Дейвид първо разкрива истината за Язон и аргонавтите, след което се заема с търсене на изгубените градове на Александър Велики. „Най-изумителното е”, казва фотожурналистът, „че преживяното от нас е сходно с преживяванията на Александър.”
Дейвид Адамс не просто преразказва антични събития, а пренаписва историята, изследвайки всеки сантиметър от величествената река Амударя. Прави и изненадващи открития. „Винаги сме смятали, че Александър Велики е бил първият „западняк”, цивилизовал тази земя и изградил могъщи градове тук, но едно невероятно откритие, което направихме, подсказва, че може би тази теория не е вярна.”
Какво се крие на покрива на света?

Интересни факти за автора
– През последните 20 години Дейвид Адамс изгради име както на прочут репортер, така и на продуцент на множество документални филми.
– Най-известен е със своята разследваща журналистическа дейност, най-вече с документалната поредица от 13 епизода „Пътувания до краищата на Земята”.
– Силният интерес на Дейвид към антропологията, археологията, историята и различни култури неизменно го отвежда до някои от най-отдалечените кътчета на планетата, между които Афганистан, Иран, Либия, Сибир, Централна Азия, Централна Африка и Азиатско-Тихоокеанския регион, в търсене на коренните обитатели на тези територии и изчезващите им култури.
– Наред с приключенията в продуцираните от него документални филми, Дейвид е известен и като фотожурналист с много публикувани материали в над 50 държави. Също така е бил и военен кореспондент в Афганистан и Грузия и има дългогодишно сътрудничество със „Сидни Морнинг Хералд” и други популярни австралийски периодични издания и най-големите телевизионни мрежи.
Премиера: всеки понеделник от 1-и април до 6-и май по Viasat History
Как се твори история
Поредицата е изцяло посветена на теми, за които всички ние силно желаем да научим повече, като задава и отговаря на различни въпроси. Предстои да разберем защо е бил построен Стоунхендж, а също и коя е била любимата книга на Хитлер. Анимация и динамична графика се смесват с архивни кадри, създавайки изпълнен с много действие разказ, който е и изключително забавен.
Премиера: всеки вторник от 9-и до-30-и април по Viasat History

Оръжия, променили света
Ексклузивна премиера за Европа
Мало неща са имали толкова значителни последици за историята на човечеството, колкото създаването и използването на огнестрелните оръжия. Тази документална поредица проследява тяхната еволюция и как доразвиването на всяко едно от тях е променило света завинаги. Отделните епизоди представят легендарни оръжия – от „Колт” 45-и калибър до АК-47, както и техните предходни и последващи разработки, демонстрирайки как създаването на едно оръжие е повлияло на други. Наред с тестване на оръжията в епизодите ще видим и възстановки на известни битки, в които съответното оръжие е било използвано. Водещият на поредицата Уил Уилис, бивш рейнджър от американската армия, подробно анализира, изпробва, критикува и стреля с всяко от оръжията.
Премиера: от 21-и април до 26-и май по Viasat Explorer
Необикновени изобретатели
В света на изобретенията границата между гения и лудостта е тънка, но гуруто на рационализациите Дъг Хол веднага забелязва нешлифованите диаманти. Той самият изобретява различни неща още от 12-годишен. Установено е, че средностатистическото американско домакинство днес ползва 18 продукта или услуги, разработени или преоткрити от Дъг и екипа му. В тази уникална поредица световноизвестният авторитет по изобретенията помага на рационализатори от Канада да осъществят мечтите си.
Премиера: от 1-и до 9-и април по Viasat Explorer

 

Велики събития в природата
Премиера по Viasat Nature – всяка събота от 21:00 ч., 27 април – 1 юни
Докато Планетата Земя ни представи една глобална картина, Велики събития в природата обрисува в подробности и отблизо най-драматичните и епични природни спектакли на Земята, изследвайки личните истории на животните, неволни участници в тях. Всеки от шестте епизода представя различен тип събития в някои от най-легендарните райони с дива природа в света – от разливите в делтата на река Окаванго в Африка до великото годишно топене на арктическия лед и мащабния цъфтеж на планктона в северния Тихи океан.
Сред героите на поредицата са бебета гризли, които изпълзяват от бърлогата си сред заснежените планини; слончета, борещи се да оцелеят въпреки сушата и дебнещите наоколо лъвове; гърбати китове, които ловуват в група; най-голямата концентрация в света от делфини и акули, събиращи се край бреговете на Южна Африка.
Световноизвестният екип на Атънбъро отново използва водещи технологии, в това число камери с висока резолюция, най-модерни техники за заснемане във въздуха, под вода и с крайно забавяне при възпроизвеждането на движението на екран, за да ни представи по уникален начин някои от най-любимите ни животни в борбата им за оцеляване.
Земята се променя бързо и не бива да приемаме, че тези природни явления ще се случват винаги. Заснемайки ги, документалната поредица буквално отчита пулса на планетата. Не пропускайте нито миг от великолепните кадри!
Advertisements

Posted on март 15, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: