Успешно стартира симулкастът на цифровата ефирна телевизия в България

cifrovizaciaНа 01.03.2013 г. съгласно заданията на Първия етап oт Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в България стартира едновременното излъчване на цифров и аналогов ефирен сигнал – т. нар. симулкаст период, който ще продължи точно шест месеца.

На 01.09.2013 г. аналоговият ефирен телевизионен сигнал ще бъде спрян и зрителите в страната ще могат да приемат само цифрови ефирни програми.

Първата мрежа на „НУРТС Диджитъл” ЕАД постигна покритие над 95,02% от населението на България с цифров ефирен сигнал, а втората мрежа покрива 85% от населението на страната. Т.нар. обществен мултиплекс, излъчващ програмите на БНТ, е с покритие на 95% от населението на България. Той е реализиран от фирма „Фърст Диджитъл” ЕАД.

Какво е покритието във вашето населено място може да проверите тук:

http://www.цифровизация.bg/Покритие

От 1 март в цифровия телевизионен ефир вече се излъчват следните програми – БНТ1, БНТ2, bTV, Nova, TV7, BBT (от 7 март вече NEWS7 в HD формат), Bulgaria On Air и БНТ1 в HD формат.

Те могат да бъдат приемани напълно свободно – също както аналоговите ефирни телевизионни програми, излъчващи се паралелно с тях. Освен тях за района на гр. София могат да бъдат приемани допълнително и програмите ТВ Европа, VTV и The Voice.

Предвижда се броят на телевизионните програми в цифров ефир да бъде увеличен. Цифровото ефирно излъчване по стандарт Digital Video Broadcast – Terrestrial (DVB-T) позволява излъчването на повече програми със значително по-високо качество на звука и картината в сравнение с аналоговата ефирна телевизия.

За да приемат цифрова ефирна телевизия (DVB-T), зрителите трябва да разполагат с телевизионен приемник с вграден цифров тунер и MPEG-4 декодер или с външен MPEG-4 декодер (set-top box), който да свържат към телевизора си. По отношение на приемната антена няма специфични изисквания – ако е вътрешна, е препоръчително да е с усилвател.

Повече информация за прехода към цифрова ефирна телевизия в България може да получите на телефон 0700 123 44 (без добавена стойност) от 08:30 до 22:30 часа всеки делничен ден и от 08:30 до 20:30 часа в събота и неделя или на www.цифровизация.bg/

Advertisements

Posted on март 12, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: