Шест телевизии тръгват цифрово

cifrovizacia

Дигиталната телевизия на ефира влезе в предпоследната си фаза .

95 на сто от територията на страната вече са покрити от новия сигнал .

Шест телевизиони програми вече могат да се приемат и гледат с обикновена антена с цифрово качество , съобщиха от Министерството на транспорта , информацационите технологии и съобщенията (МИТС) .

Вчера тръгна предпоследния етап от дигитализацията на ефира – т.нар. симулкаст .

В него зрителите с модерни телевизори , подържашти формат на картината MPEG-4 , и тези, който свържат по стартите си модели към декодери, ще могат са гледат образ с кристално качество  с стайна антена или с вградената антена на приемниците си .

В същото време в ефира продължава да върви и аналоговия сигнал , чрез който досега телевизорите ни получаваха картината.

Сред вече готовите за новото излъчване програми са националните ефирни Би Ти Ви , БНТ ,Нова телевизия , TV7 , България он еър и Би Би Ти , на чиято честота от 7 март ще се настани най-новата новинарска телевизия в страната – News 7.

От транспортното министерство припомнят, че Съветът за електронни медии е издал лицензи за дигитално разспространине на общо 25 български програми .


Това означава, че всичките те също ще могат да се излъчват безплатно за потребителите, когато цифровизацията на ефира приключи окончателно .

Симулкаст периодът ще продължи до 1 септември , след което аналоговия сигнал ще бъде изключен и телевизорите ни ще приемат само цифровия .

Целта на шестмесечното комбинирано излъчване е преходът от аналогова към дигитална телевизия да бе по-плавен и потребителите полесно да се ориентират в стъпките, който трябва да предприемат .

От МИТС информират , че симулкаст периодът засяга най-вече онези 19 на сто от населението , който в момента гледат ефирна телевизия .

По данни на министерството останалите 81% са абонати на кабелни и сателитни доставчици.

Една от целите на цифровизацияга е с времето това съотношение да се промени в полза на безплатния цифров прием .

Даните сочат , че в страните , в който процесът е приключил , до 10 на сто от потребителите са се отказали от платената услугаи са минали на ефирна телевизия .

Според МИТС 95 на сто от територията на страната вече се покрити от новия сигнал , каквото е изискването и на националния план за цифровизацията.

Той предвижда социално слабите групи от населението, който в момента получават ваучери за безплатно отопление, да могат да кандидастват и за безплатни декодери за прием на цифрова телевизия.

 

Източник – Вестник Преса

Posted on март 2, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: