„Живот без атеросклероза” – проект на здравното предаване на bTV

3a_qi886d

доц. Иво Петров
сн. bTV Media Group

От тази неделя, 3-ти март, точно в 8:00 сутринта, здравното предаване „Духът на здравето” започва своя втори социален проект след „Заедно срещу диабета”, а именно „Живот без атеросклероза”.

Той ще се развие в рамките на 5 месеца, като всеки месец зрителите ще могат да научават полезни и интересни факти за същността, възникването, превенцията и лечението на заболяването. Водещата и автор на предаването д-р Неделя Щонова ще кани в студиото  утвърдени специалисти в различни области на медицината, които ще създадат една цялостна визия и подход към т.н. убиец №1 в съвременното ни общество.

Атеросклерозата носи името си от думата атера, което означава каша, и склероза – втвърдяване. Тя е процес, засягащ кръвоносните съдове в цялото тяло. Той може да започне от най-ранна възраст и представлява отлагане на холестерол в артериите, водещо с годините да тяхното стеснение или внезапно запушване. Ако се запуши съд, доставящ кръв на сърцето се получава инфаркт, а ако се запуши съд, доставящ кръв на мозъка се стига до инсулт. Около 68% от смъртните случай в България са в следствие на атеросклероза.
Кои са  най-новите възможности за ранна диагностика, как можем  да се предпазим и как да контролираме атеросклерозата, ако вече е установена?  Тази неделя, в „Духът на здравето” отговори на тези въпроси ще дадат трима водещи специалисти:  доц. Иво Петров – кардиолог, председател на Българското кардиологично дружество, проф. Лъчезар Гроздински – ангиолог (специалист по съдовете), председател на Националното  дружество по ангиология  и проф. Лъчезар Трайков – невролог, един от най-добрите специалисти в Европа по лечение и изследване на Алцхаймер и Изпълнителен директор на Александровска болница.
В „Духът на здравето” на 3 март ще бъде засегната и темата и за ритмотерапията.
Музиката  въздейства върху здравето и психиката на човека. Каква е целебната сила на барабанните ритми, зрителите ще разберат от разговора с Мартин Иванов.

Posted on март 1, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: