Магдалена Петкова – лице на протестите от 1990 г.

Жоро и Шани (Георги Ангелов - Александра Гюзелева)сн. БНТ

Жоро и Шани (Георги Ангелов – Александра Гюзелева)
сн. БНТ

Иконата на протестите предизвика фурор в социалната мрежа

Истински фурор във Фейсбук предизвика снимка на момиче от големия митинг на СДС на 9 юни 1990 г., която фотографът Цветан Томчев показа в сутрешния блок „Денят започва с култура” по БНТ.
Основателят на „БГ Прес Фото“ и ветеран сред фоторепортерите бе гост на водещите Александра Гюзелева и Георги Ангелов, за да покаже запечатаните в снимки лица на протестите от 90-те години и днес.
Фотосът на младо момиче с насълзени от силните емоции очи и изрисувани национален флаг на челото и надпис (наопаки) „СДС“ на бузата, предизвика вълна от коментари и емоционални реакции на страницата на предаването. Над 170 души харесаха, а над 300 споделиха снимката.
* * * * * * *
Късно снощи в коментарите се включи и някогашното момиче, днес вече жена –Магдалена Петкова, която емоционално обясни, че на фотоса наистина е тя. В профила на Магдалена във Фейсбук е написано, че в момента тя живее в Кувейт, а екипът на „Денят започва с култура” вече я покани за интервю в ефира.
„Ако можех да кажа нещо на Маги сега, щях да я попитам колко време след този момент напусна България” – коментира специално за БНТ Цветан Томчев. Той допълни, че фотосът е изключително ценен за него и е бил публикуван по негово настояване на първа страница на вече спрения от печат в. „7 дни подкрепа”.
* * * * * * *
Цветан Томчев съобщи, че случайно е попаднал на албум с лични снимки на оперната прима Катя Попова. Странното е, че намерил ценната вещ най-неочаквано на столичния битпазар. Сега Томчев иска да подари реликвата и към нея вече има огромен интерес. С него са се свързали от Софийската опера и балет, Народния театър „Иван Вазов” и Музея на Катя Попова в родния й град Плевен.
Екипът на БНТ ще проследи развитието на историята и ще информира своевременно своите зрители.
Advertisements

Posted on февруари 26, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: