Избираме песента за Евровизия на 3 март

Драгомир Драгановсн. БНТ

Драгомир Драганов
сн. БНТ

Водещ на шоуто в неделя е Драгомир Драганов, а Есма Реджепова, Влатко Лозановски и швейцарците от „Heilsarmee“ са специални гости

Песента, с която Елица и Стоян ще представят България на финала на песенния конкурс „Евровизия 2013” в Малмьо, Швеция, ще бъде избрана навръх националния празник на България – 3 март.
В телевизионно шоу с начален час 20:45 БНТ ще излъчи пряко изпълнението на трите песни, като зрителите и специално жури ще ги оценяват. Водещ на предаването ще бъде Драгомир Драганов.
За песните ще може да се гласува на съобщените предварително телефони с изпращане на SMS – по един за всяка песен от номер. Петчленният състав на журито ще е идентичен на състава на журито за гласуване по време на полуфиналите и финала на международната фаза на конкурса, и се определя от Генералния директор на БНТ, съобразно международните изисквания в регламента.
На първо място ще се класира песента, получила най-много точки от общото гласуване, като вотът на зрителите и журито ще има еднаква тежест. Участниците в Евровзия 2013 от Македония – Влатко Лозановски-Лосано и Есма Реджепова, както и групата „Heilsarmee“ от Швейцария, ще бъдат специални гости на бг финала за най-популярния песенен конкурс на Стария континент.
* * * * * * *

Влатко Лозановски-Лосано стана популярен след участието си в ТВ шоуто „Звезди Мак“ 2007-2008, където спечели трето място, а през 2009 стана четвърти на фестивала Скопие – национален избор за песен на „Евровизия” с хита „Близо до мен“. Същата година парчето бе обявено за третата най-слушана песен в Македония. Носител е на награди от фестивалите „Скопие 2010”, „Песни на морето“ в Севастопол, Украйна, негови са хитовете „Лети към теб“ и „This Love“. Лосано е известен и с отличната интерпретация на стари български народни песни, които по думите му, много цени като част от нашата традиция и културно наследство.

Есма Реджепова е сред най-прочутите изпълнителки на фолклорна музика от Македония. Тя е с мюсюлмански, еврейски и цигански корени. Два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир заради хуманитарната си дейност. Смятана е за една от най-успешните музикантки на всички времена в своя жанр. Става известна по време на комунистическия режим в тогавашна Югославия.  Есма Реджепова има почти 600 записа, два от които платинени, осем златни и осем сребърни. Автор е на близо 600 творби, в това число 108 сингъла, 20 албума и 6 филма. Заедно с последния си съпруг, Стево Теодосиевски, са осиновили 49 момчета. На 4 ноември 2006 г. Кралицата на циганите, както я наричат в Република Македония, гостува в София за премиерата на филма „Когато пътят засвири: приказки за цигански керван“. На 10 ноември 2009 г. Есма Реджепова изнесе самостоятелен концерт – спектакъл в зала 1 на НДК в София.
Швейцарците от „Heilsarmee“ пък ще се явят на „Евровизия 2013” под ново име и с нов имидж, за да изпълнят изискванията да няма политическо или идеологическо съдържание в представянето им. Те ще се борят за челни позиции с песента „You and me“. „Heilsarmee“ е група съставена от 6 музиканта – членове на интернационалната организация на евангелистката църква – „Армията на спасението“. През годините всички членове на групата са били, и продължават да се избират, чрез вътрешна селекция на организацията. В сегашният й състав влизат Майкъл Стеркс(47), Катрина Хаури (46), Якоб Кристоф (31), Сара Брейтер (20), Джонас Гугакс (22) и Емил Рамсауер (94). Най-младият член на групата е Сара, която наскоро навършва 20 години, а най-възрастният – Емил, който е на 94.

* * * * * * *

В специален видеопоздрав участниците от Гърция – Коза Мостра и Агатонас Яковидис с песента „Alcohol is Free” – ще пожелаят успех на Елица и Стоян, за които това е второ участие в „Евровизия”, които през 2007 спечелиха пето място.
Двата полуфинала и големият финал на Евровизия ще се проведат на 14, 16 и 18 май 2013 г., а България ще се състезава във втория полуфинал.
Advertisements

Posted on февруари 26, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: