Коя е Баба Марта – премиера по TVT

Коя е Баба Мартасн. TVT

Коя е Баба Марта
сн. TVT

Акценти и анотации на филми от програмата на TVT, 25 февруари – 3 март 2013 г.

 ПРЕМИЕРА:
Коя е Баба Марта (образователен филм за арт и етнографски туризъм) – премиера по ТVТ на 1 март 2013, петък, от 09:00, от 14:00 и от 19:00 ч.
Тя е капризна. Тя танцува със снежните вихрушки, но и флиртува със сълнцето. Тя е баба, но не обича нищо старо. Тя дарава на младите любов. Тя е любимата баба в българския фолклор.
На това коя е всъщност Баба Марта е посветен новият едноименен документален филм на Телевизия Туризъм от поредицата на медиата за арт туризъм, етнография и обичаи.
Него телевевизията завърта премиерно навръх 1 март 2013 г. От лентана на сценариста и режисьор Еди Василева с консултанцията на етнографа Лозинка Йорданова зрителите ще се запознаят с историята на първия народен пролетен празник и с това откъде идва традицията на българите да си разменят мартеници. Камерата гостува на децата и специалистите в Националния дворец на децата, и проследява как протича празника в шопското село Лесново. Екипът обещава една истинска първомартенска приказка.
ПРЕПОРЪЧАНО:

Епопея по български. История за българския герб (образователен филм за културно-исторически туризъм) – само по TVT в неделя, 3 март 2013 г., от 07:00, от 16:00 и от 20:00 ч.
Какви думи са скрити зад националните символи на България !?… Каква е тяхната история?… Защо на българския герб има лъвове?… Дали това е съвременна интерпретация или лъвът е дошъл при нас от вековете?… Как и защо днешният български герб представлява това, което е? На всички тези въпроси отговаря документалният филм „Епопея по български”.

В него екипът заедно с автора на герба Георги Чапкънов, както и с най-големия ни специалист по хералдика Христо Дерменджиев търсят историята на герба и разкриват още много любопитни факти, скрити от времето, но и в старите филмови архиви…

АКЦЕНТИ:
Резба и икона  (образователен филм за арт туризъм и занаяти) – само по TVT в събота, 2 март 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч., и в неделя, 3 март 2013 г., от 09:00 ч.
За сръчността на човешките ръце става дума във филма „Резба и икона” от поредицата на Телевизия Туризъм за арт туризъм и занаяти. Отдавна човекът е открил потребността от естетическа наслада. Или иначе казано – полезното да бъде и красиво. Трябва да е било след като направил първите си сечива и откриването на огъня. Когато започнал да рисува по пещерните стени животните, които обожествявал… И наченало голямото приключение – на сетивата, на човешкия ум. Родило се изкуството… Затова си струва да откриеш онези, просветлени свише, които все още създават с ръцете и сърцето си, за да не угасне в душата стремежът към истинското, непреходното. Както е направил авторът на филма „Резба и икона” Зорница Стойкова. Дарени с богоугоден талант са двамата майстори, герои на този филм – Веска Хаджийска и Мирослав Вълев.  Тя твори дърворезба, а той иконопис… В Троянския Балкан.
ФИЛМ НА МЕСЕЦ МАРТ:
Животът по поречието на Струма (образователен филм за еко туризъм / маршрут) – само по TVT всяка събота през март 2013 от 16:00 и от 22:00 ч.
На най-голямата река в Югозападна България е посветен документалният филм на Телевизия Туризъм от поредицата за еко туристически маршрути „Животът по поречието на Струма”. Филмът на месец март  проследява най-интересните места и моменти от извора на Струма от върховете на Витоша, докато напусне пределите на България при планините Беласица и Славянка.
На планиското било на Витоша Струма е малко, бистро поточе, прорязващо сухите треви. От него жадно пият елените и кошутите. После буйната й младост е малък водопад. А още-по надолу вече е укротена в живописен язовир. Името й е красиво. А тя – млада невеста, ще се уверим при Невестино…. И е свидетел на множество гледки и случи. Помни и разказва интересни неща… Част от тези разкази можете да видите във  филма „Животът по поречието на Струма”.
Advertisements

Posted on февруари 24, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: