Кражбите на ток – в „Потребителската кошница” по БНТ2

"Потребителската кошница"сн. БНТ

„Потребителската кошница“
сн. БНТ

Събота, 23 февруари 2013 г., от 12:40 ч.

БНТ2 продължава кампанията си в защита на правата на потребителите. Още през октомври медията разгледа в конкретика всички проблеми на вече активно протестиращите потребители срещу енергоразпределителните дружества. Тогава предаването „Потребителската кошница“ съвместно с Омбудсмана на Република България организира кампания за промяна на клаузите от Общите условия на електроразпределителните предприятия, които ощетяват най-често гражданите. Събрани и систематизирани са стотици оплаквания на потребители от цялата страна. Предстои съвместно с националния Омбудсман те да бъдат внесени в ДКЕВР, която има правомощията да променя Общите условия на ЕРП.
Кражбите са една от сериозните причини за големите сметки за ток и отопление. За една година само в Западна България са откраднати 20 млн. киловатчаса електроенергия, платена от редовните клиенти. Потребители масово се оплакват от съседи, които се топлят незаконно на техен гръб, но Топлофикация отказва да прави проверки за нелегално включени радиатори, тъй като кражбата на топлоенергия не е криминализирана и експертите й нямат право да влизат в домовете.
Проучване на „Потребителската кошница” показва, че чл. 234-в, ал. 1 на Наказателния кодекс предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба до 15 хил. лева за крадците на енергия, но … наказани няма!
Advertisements

Posted on февруари 21, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: