Диков по Нова срещу Дикова по bTV: ”Дикoff” от 2 март

Сашо Диковсн. Нова телевизия

Сашо Диков
сн. Нова телевизия

Шокиращи гости и никаква милост към тях, обеща Сашо Диков

На специална пресконференция днес в Шератон, организирана от продуцентска къща „Телеман“ и Нова телевизия, бе обявено новото лице на медията – Сашо Диков

Новото 3-часово предаване с водещ Сашо Диков, което ще замени двете предавания на Карбовски, ще върви по същото време всяка събота – следобед от 16 до 19 ч. Заглавието е „ДикOFF“: според продуцентите, това идва от характеристиката на водещия, който е „човек-off, извън стандарта“.

По същото време и в същия ден, но по bTV, стартира и 90-минутното лайфстайл шоу на Петя Дикова „Култ“ (изписвано като „Cool…T„). Баща и дъщеря ще се изправят един срещу друг в борба за зрителското внимание.

* * * * * * *

„Ушито” изцяло по мярка на своя водещ, също като него, предаването „Дикoff“ ще бъде мъжкарско, спорно, ръбато, едновременно с това – честно и безспорно, но преди всичко с кауза – да показва тези, които продължават да отстояват принципите си, продължават да стърчат – обрулени, но не и пречупени, верни докрай на българската си принадлежност.

„Сашо Диков e журналист, който винаги е в окото на бурята, никога не е правил компромис с принципите си, никога не се е страхувал да задава въпросите, които други не биха задали, да застава зад каузите, с които други не биха се ангажирали. Всичко това ни кара да вярваме, че повече от всеки друг той има правото да говори и най-важното – има какво да каже. Затова решихме, че е настъпил моментът, в който да му дадем думата”, коментира продуцентът на Телеман Боян Петков за избора на водещ.
Новото предаване ДИКOFF ще продължи да следва принципа, който именно екипът на продуцентска къща Телеман наложи в родния ефир – да среща “горната” и “долната” земя, да пита първата дали е щастлива, когато вижда как живее втората. Ще показва тези, от които зависи, и тези, които зависят – и винаги ще ни среща с неочакваните моменти, в които тези зависимости се преобръщат. Интервюта в студиото, преки видеоконферентни разговори от най-недостъпните точки на страната, емоционално разказани истории на обикновени хора – ДИКOFF ще бъде витрина на общия ни живот. Нищо, че витрината много често прилича на сергия…
* * * * * * *

В пресконференцията участваха Боян Петков (продуцент), Нина Александрова (главен редактор), Силва Зурлева (член на Борда на директорите на Nova Broadcasting Group) и Сашо Диков.

Сашо Диков коментира днешната журналистическа етика и морал, като гарантира творческата свобода на екипа на предаването си. Той остава в „Канал 3“ и смята, че седмичното му задължение към Нова ТВ за три часа в събота няма да му тежи.

Боян Петков подчерта, че  Нова телевизия никога не го е притискала за теми, гости или въпроси, поради което е бил много учуден от думите на предишния водещ (Карбовски). „Ние счупихме доминацията на bTV, защото правехме това, което смятахме за нормално“ – а Нина Александрова допълни, че вижда Силва Зурлева за първи път от три години насам и че дори й няма мобилния телефон.

Според Силва Зурлева, Карбовски е дал интервю за вестник „Стандарт“, след което Кеворк Кеворкян е отговорил пак там с идеята, че Карбовски визира него. „Карбовски никога не е обвинявал телевизията“, смята Зурлева и каза, че никога не са разпределяли кой гост в кое предаване да отиде. Диков също е убеден, че всеки човек избира къде да отиде и какво да говори.
Нина Александрова разказа, че се конкурират и с Лора Крумова, и с Росен Петров – но „честната игра е аргументи и рейтинги. Ние правим нещата малко по-оригинално“.

Връщайки се към свалените предавания „Карбовски: директно“ и „Отечествен фронт“, продуцентът Петков издаде защо ги смята за собственост на „Телеман“ – „Нещата са измислени от нас, не от Мартин. Това, което видяхте (по TV7) със сестрата на Бойко Борисов,  с Леда Милева или с ходжата, е снимано от нас, с наши оператори ние ще си търсим правата“.
През последните месеци Карбовски не е идвал на редколегия и „фамозното фишу, заместило вратовръзката и тирантите, е единственото ново, което е измислил за TV7“.

Неустойките от предсрочно прекратения договор са за „Телеман“ от Нова ТВ, не за Карбовски; продуцентите са завели са 7 или 8 съдебни иска срещу Мартин Карбовски.

На въпрос – има ли стратегия Нова телевизия срещу привличането на кадри от страна на TV7, Силва Зурлева коментира, че „агресивната политика е насочена към всичките ни водещи. При нас обаче има лоялност и морал. Забравя се какво се е случило преди време с телевизиите TV2 и Pro.bg …Те имаха същата политика“, напомни Зурлева и заяви: „Това не са пари от реклами. Това не е нормален бизнес или „мач“, когато дават много повече от 2-3 пъти! Рейтингите обаче са категорично в наша полза и няма от какво да се страхуваме“.

„Всяко зло за добро“, продължи Зурлева. „Убедена съм в успеха на новото предаване“.

За Сашо Диков тя смята, че е „почти последният мохикан, който говори независимо“. За днешните водещи, „още на третото изречение знам – кой му е платил и за какво му е платил“, добави тя с огорчение. При Диков фактите са такива, каквито са, подчерта Зурлева. „На него няма как да му оказвам натиск, просто защото е малко луд.“

* * * * * * *

Сашо Диков смята, че телевизията има особеното предимство, че „не можеш да излъжеш хората“. „Аз никога не съм влизал в задкулисни отношения с когото и да било. Затова мога например да кажа каквото и да било срещу Алексей Петров. Това мое тъпо и лудо предимство ще се види в предаването – в него ще се говори честно и открито, без поръчки, без слугинаж. Няма да има прошка за гостите, прошка в журналистическия смисъл“, заяви той.

„Готвим шокиращи гости, които друга телевизия не може да си позволи“, открехна Диков вратата към първото издание на новото предаване. „От ръкавите ще извадим и необичайни подходи в осъществяването на разговорите“.

На въпрос дали се е изненадал от поканата за водещ, Диков каза: „Свикнал съм, когато някой закъса, да опре до мен. Нещата са в кризисна ситуация; за себе си знам, че съм най-добрият, но досега шефовете на големите телевизии са ме пускали само за рекорд“, като напомни за участието си в „На 4 очи“ при Цветанка Ризова, постигнало изключителен рейтинг.

Според Диков, сега са се създали условия за конкуренция между 4-те големи телевизии, но „само Нова заяви ясно с мото привличане, че дава пълна свобода – което й прави чест“.

* * * * * * *

Договорът с Диков е до м. юли 2014 г., уточни продуцентът Боян Петков с пояснението, че дотогава е договорът на „Телеман“ с Нова ТВ. Той обаче е сигурен, че ще бъде продължен и след този срок.

Тричасовото предаване ще се състои от жив ефир и от „разкази за долната земя“ на запис.
Главният редактор Нина Александрова допълни, че екипът ще разказва истории, включително на живо при водещия, като по този начин ще прави „витрина или сергия на нашия живот„.

На въпрос дали е имало други кандидати за водещ, Петков съобщи, че поне 15 известни имена са се обадили веднага след раздялата им с Карбовски. Сред тях той посочи Добрина Чешмеджиева (БНТ), Иван Такев (TV+) и Диана Найденова (bTV). „Сърцето на „Телеман“ е Николай Русакиев – той е измислил всеки елемент на нашите предавания: графичен, сценарен, режисьорски… Той ми се обади в Ню Йорк и ми каза – това е човекът!“.

За първото предаване Сашо Диков каза, че има много идеи и отново загатна, че се работи по „шокови гости“. Според водещия, зрителите ще усетят различното отношение към гостите в сравнение с другите телевизии. „При нас трябва да бъде интересно; милост няма да има към никого, дори да ми е симпатичен – и особено ако гостът ми е симптичен“, обеща Диков.

Advertisements

Posted on февруари 19, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: