В ”Шатра” влизат Маги Желязкова, Денди и Иван Ласкин

Любомир Милчев-Денди сн. Bulphoto

Любомир Милчев-Денди
сн. Bulphoto

Звездното трио ще трябва да се бори за доверието и обичта на семейство Петрови от елинпелинското село Лесново
Тази вечер ще стане ясно кой е първият пълноправен член на ромско семейство – Джуджи или Любо

След като Андрей Слабаков бе изпратен от 48 разплакани очи вчера, днес семейство Любенови трябва да вземе още по-тежко решение. На седмичния финал довечера ще видим агитките на Любо и Джуджи с драматични аргументи за това, кой заслужава да бъде избран за член на фамилията.
Последният ден от първата седмица на „Шатра“ започва при -6 градуса в 6 ч. сутринта.
На Любо е поставена задачата да разбере какво представляват дизгините и палдръмите и да се научи да прави хамути. Главата на фамилията бай Марин – освен на занаят – ще му покаже как се прави пазарлък. От усилията на поп-певеца зависи вечерята на 27 гърла…
На Джуджи пък се пада тежката задача да изпълни мокра поръчка, за да допълни бюждета на многолюдната фамилия. За целта ще я видим с напълно нов стайлинг и стратегия.
Изпитанията не свършват дотук. В края на тежкия ден, Любо и Джуджи ще се изправят в пряк двубой чрез надбягване с каруци.
Кой от двамата ще се справи по-добре със задачите и кой ще спечели любовта на Любенови, предстои да разберем до броени часове.
Деляна Маринова-Джуджи за престоя си в ромското семейство: „Върнаха ми усещането, че хората трябва да се обичат и да си имат повече доверие един на друг“
Изводите на Любо: „Любящи, първосигнални и много чисти хора. “Фашливите* /между фалшиви и въшливи/ усмивки на шоубизенса тук не работят! Може да се окаже, че са по-щастливи от доста по-богати хора. Ние, уж интелигентните хора, започнахме да се страхуваме да показваме, че обичаме.“
* * * * * * *
От следващата седмица в „Шатра“ ще застъпи ново звездно трио в състав Маги Желязкова, Любомир Милчев-Денди и Иван Ласкин. Те ще трябва да се борят за доверието и обичта на семейство Петрови в елинпелинското с. Лесново.
Как Васко да Гама ще акостира в селото, колко са белите ризи и копринените халати на Денди и каква е стратегията на чаровната брюнетка – от вторник, 12-ти февруари.
* * * * * * *
ТОДОРОВДЕН, Конски Великден
Календарните празници на ромите показват колко близки са традициите и обичаите на различните етноси, живеещи в България;
Като цяло ромските празници съвпадат с българските календарни народни празници (дори при ромите-мюсюлмани), в празничния ритуал присъстват множество елементи от българския празничен ритуал. Но всеки един от празниците получава специфично-ромско осмисляне: свързва се с някоя ромска легенда, части от ритуала се видоизменят като се пречупват през душевността на ромите и т.н. Нещо повече: елементи от ритуала, отдавна изчезнали сред българите, днес продължават да се срещат при много от ромските групи
В събота след Сирни заговезни се празнува Тодоровден. В съгласие с легендата за светеца този ден е посветен на конете, затова той се нарича шеговито и „конски Великден“. За ромите конят има особено място в бита и традициите им и той се почита като равноправен член на семейството.
Тогава жените месят и раздават колаци. Меси се и обреден хляб, наречен „конче“ или „копито“ на който се чертаят с тесто съответните фигурки. Хлябът се раздава по съседите за здраве на конете, като част от фигурите се скътават за лекуване на конете, когато ги хване болестта „сап“.
За светеца Тодор се знае преданието, че на деня си той обличал девет кожуси и отивал при бога да проси за лято. На този ден става надбягването с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец. В къщата на щастливия домакин се  устройва черпене и хоро. Това е един от най-тържествените празници за ромите. И до днес те са запазили традицията и не пропускат конските надбягвания. Всички собственици на коне се подготвят за Тодоровден, като украсяват с особено усърдие конете си.
Конят има особено значение за ромите, те не могат да си представят живота без него. И до днес смятат, че имаш ли кон – няма да останеш гладен и значи си богат. Техните песни говорят за коня като другар, който винаги може да помогне и да те спаси от беда. Каруцата с коня, пътят и огънят са символи, около които се гради колективният спомен.
Advertisements

Posted on февруари 7, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: