Отворено писмо от продуцента ”Телеман”

Режисьорът Николай Русакиев и продуцентът Боян Петков (вдясно) разговарят с изпълнителния директор на Нова телевизия Павел Станчев

Режисьорът Николай Русакиев и продуцентът Боян Петков (вдясно) разговарят с изпълнителния директор на Нова телевизия Павел Станчев

Към “Телеман” е отправена покана от страна на ТВ7 и разговори с Бареков; след отказа са атакувани директно водещите- Карбовски и Венета Райкова

“Телеман” ЕООД е продуцент на предаването “Горещо” и доскорошен продуцент на “Карбовски: директно” и “Отечествен фронт

От името на продуцента, режисьорът Николай Русакиев днес публикува отворено писмо, в което се казва:
„Както вероятно вече знаете, нашият колега и приятел Мартин Карбовски обяви публично решението си да прекрати ангажиментите към “Телеман” и “Нова телевизия”, а в частен разговор ние, като негови продуценти, бяхме уведомени за решението му да премине в TV7.
Без съмнение, всеки човек има право на своите решения, право на труд и на промяна. За 7 години никога не сме ограничавали неговото – работата му в различни печатни и електронни медии е доказателство за това. Същото можеше да стане и със сегашната промяна, след изтичане на контракта му с “Телеман” и респективно с “Нова телевизия”.
В нашата компания най-високо от всичко ценим свободата, но наравно с нея – професионалната етика и коректност. Но трябва ли свободата да е оправдание, когато се погазват етиката и коректността?
Именно те обаче са нарушени сега, когато едностранно и предсрочно са прекратени дългосрочни договори, сключени до края на 2014-та година. Особено важен е фактът, че договорите между “Телеман” и “Нова телевизия” бяха подновени за две години през лятото на 2012 г. със знанието и съгласието на Мартин Карбовски. Едва след като имахме валидни договори с телевизията, ние като продуценти подновихме и договорите си с Мартин Карбовски. Впрочем това  винаги е била обичайната ни практика: “Телеман” и Мартин Карбовски имат договори само и единствено за броя епизоди, за които има действащи договори и с “Нова телевизия”. С други думи, Мартин Карбовски никога не е бил “крепостен” на продуцентите си и е бил абсолютно свободен преди подписване на контракт и след изтичането му.
Уважаеми колеги, обърнахме толкова много внимание на юридическата страна на отношенията между “Телеман” и Мартин Карбовски, позволихме си дори тавтология на думата “договор”, защото договорните отношения и преди всичко тяхното спазване са основата на доверието, спокойствието и сигурността, в която и да е било работа, те са фундамент за нормалното функциониране на всяка система. И няма нужда да се връщаме чак до Жан-Жак Русо, за да сме убедени в това. Договорите между “Нова телевизия” и “Телеман”, и най-вече срокът, за който бяха сключени, даваха дългосрочна перспектива и далечен хоризонт за десетки хора, ангажирани с изпълнението им. В наши дни, в които точно перспективата, далечната цел и доверието са най-дефицитната стока, “Нова телевизия” беше коректният партньор, който ги гарантира.
Ние от “Телеман” не можем да предадем това доверие. Истинското партньорство идва тогава, когато и двете страни знаят, че могат безрезервно да си вярват.
В интерес на истината трябва да признаем, че към “Телеман” имаше отправена покана от страна на ТВ7, бяха проведени няколко телефонни и два лични разговора с г-н Николай Бареков. Подобно, много примамливо предложение, имаше и към г-жа Венета Райкова, с която ние правим предаването “Горещо” – но тя имаше мъжеството и силата да го откаже. Ние постъпихме често, а дали е било справедливо – само Господ може да решава.
Очевидно след като е станало ясно, че “Телеман” твърдо стои зад ангажиментите си към “Нова телевизия”, са започнали разговорите лично с Мартин Карбовски, за което впоследствие бяхме уведомени и му благодарим. Последва огромно усилие, с което и ние от “Телеман”, и цялото ръководство на “Нова телевизия”, се опитахме да променим решението на нашия колега и приятел Мартин Карбовски, но уви, безуспешно.
С решението му едностранно и предсрочно да прекрати договорите си с “Телеман”, за което писмено бяхме уведомени на 01.02.2013, беше сложен край на едно дълго – продължило цели седем години – творческо сътрудничество. Никога няма да разберем кой е дал повече, кой е взел повече. Но такова сътрудничество в наше време и в нашата страна е сравнителна рядкост, изгражда се много трудно, но – за съжаление – се разрушава много лесно.
По-тъжното е, че се разруши и едно приятелство, което се печели най-трудно и струва най-скъпо. По-скъпо, от всичките пари, които могат да бъдат платени някога и от някого…
С тези тъжни размисли за приятелството и предателството завършваме официалната позиция на “Телеман” за нашата обща история с Мартин Карбовски. Затваряме тази страница и отгръщаме последните с 2-3 странички на “За кого бие камбаната”.
За “Телеман” ЕООД
Николай Русакиев
* * * * * * *

Главен изпълнителен директор на „Нова Броудкастинг Груп” от 14 август 2012 г. насам е французинът Дидие Щосел. Преди него поста заемаха гъркът Джордж Зоис (до септември 2004 г.), Павел Станчев (2004 – 2008 г.), шведът Якоб Андерсон (от октомври 2008 г. до декември 2010 г.) и Светлана Василева (от 1 януари 2011 г. до 14 август 2012 г.).

Предаването „Отечествен фронт“ е в своя 7-ми сезон (старт от 6 май 2006 г.), а „Карбовски: директно“ – в 3-ти сезон, след като тръгна на 6 ноември 2010 г. „Горещо“ е в ефир от 20 март 2004 г. (10-ти сезон).

Advertisements

Posted on февруари 4, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: