„Ретро следобед” по БНТ от 4 февруари

ИзображениеЩе се използва неповторимият архив на националната телевизия, който ще бъде дигитализиран

Новото делнично предаване „Ретро следобед” тръгва от следващия понеделник

То ще се излъчва от понеделник до четвъртък от 16:20 ч. Идеята за него е на програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова, а водещ ще бъде Албена Александрова.
Целта е да се използва неповторимият архив на националната телевизия, като изцяло се ръководи и съобразява с желанията на зрителите – те са пожелали да гледат свои любими развлекателни предавания, с които са израснали поколения и които по своята стойност остават ненадминати.
Архивът на тези предавания ще бъде дигитализиран, като се прехвърли от рулони или касети в новата и модерна цифрова система „АВИД“. С оглед на процеса на цифровизация, амбициозният проект е от огромна полза за бъдещото съхраняване и ползване на архива.
* * * * * * *
В понеделник в „Ретро следобед” зрителите ще гледат студентска програма „Ку-ку”, във вторник – „Как да ги стигнем американците …..с Тодор Колев”, в сряда – „Клуб НЛО”, а в четвъртък – „Музикален следобед” („Златният орфей”, „Мелодия на годината”, рецитали).
Студентска програма „Ку-ку“ е хумористично развлекателно предаване на БНТ, създадено през 1990 г. Август Попов, Владислав Карамфилов-Въргала, Стефан Рядков, Васил Василев-Зуека, Слави Трифонов, Камен Воденичаров, Мартина Вачкова, Ерденечемек Тимурин и други са актьорите, които се превъплъщаваха с безброй любими образи.
На 22 декември студентското предаване симулира авария в АЕЦ „Козлодуй“. Екипът си поставя за цел да покаже как би се държала националната медия, ако в ядрената централа наистина има авария, и да се провери готовността на държавата да се справи с катастрофа от подобен мащаб. Това издание на „Ку-ку“ буквално “изправя на нокти” зрителите, всява всеобща паника в цялата страна и остава в телевизионната история с името “атомно Ку-ку”.
През 1994 г. в българския ефир стартира първото вечерно шоу от американски тип – „Как ще ги стигнем американците” с Тодор Колев. По Ефир 2 и на живо от НДК на 24 октомври авторът и водещ на предаването Тодор Колев посреща в студиото своята публика, която има свободен достъп до участие.
През 1997 г. е първото излъчване на забавното шоу „Клуб НЛО”. През годините на предаването Велко Кънев, Георги Мамалев, Антон Радичев, Мария Сапунджиева, Чочо Попйорданов, Катерина Евро, Павел Попандов, Мария Статулова, Теодор Елмазов, Димитър Рачков правят скечове, пародии и песни на злободневни теми. Тук се раждат култуви реплики като „Телефонът ми звъни, ама някак международно..”, които стават емблематични за периода на масова емиграция, когато във всеки дом се очакваше международно позвъняване, както и популярните образи на Тримата в кухнята, полицаят-докладващ, редник Каракочев, Матрашки, Страшинката, Бат Сали и Седефчо, Шекер Шекеров и др.
Златният Орфей” е международен фестивал на българската забавна песен и се провежда през периода 1964-1999 г в курортния комплекс Слънчев бряг. Той включва международен конкурс за вокални изпълнители и конкурс за нови български естрадни песни.  Престижният фестивал спомага за развитието на българската музика, утвърждава имиджа на страната и събира на сцената най-големите имена на естрадната песен. През годините за самостоятелни рецитали гости са едни от най-големите имена като Жозефина Бекер, Жилбер Беко, Адамо, Орнела Ванони, Джани Моранди, Карел Гот,  Ал Бано и Ромина Пауър, „Рики е повери“, Мънго Джери, Хулио Иглесиас,  „Иръпшън“, Алла Пугачова,  „Супермакс“, Пако де Лусия, Бони М.,Туто Котуньо, Бой Джордж и Ла Тоя Джексън, Демис Русос, Темптейшънс и Пол Роджърс, Паоло Валеси, Филип Киркоров и много други.
1968-ма е рождената година и за националния телевизионен конкурс за българска естрадна песен “Мелодия на годината”.
Advertisements

Posted on януари 28, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: