Гавра ли е рекламата с Хан Кубрат + ВИДЕО

Креативни и безспорно провокативни реклами се завъртяха в телевизионния ефир и предизвикаха бурни и противоречиви реакции в обществото. Най-дискутиран е клипът, в който Хан Кубрат, представен като „Ханку брат“, опитва да строши сноп пръчки. Една част от българите определиха рекламата като гавра с националните ценности на страната ни и обявиха, че са наранени патриотичните им чувства.

TV7 потърси мнението на всички страни по спорния казус. В „Гореща точка“ точка при Николай Бареков гостуваха Йордан Жечев – криейтив директор на рекламната агенция, и Ангел Джамбазки от ВМРО, представител на националистите. При Мая Костадинова и Витомир Саръиванов в студиото на „Добро утро, България!“ беше доц. Георги Лозанов – председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), а на живо с Жорж Ганчев, който участва в рекламен клип като Дядо Колева, се включи репортерът Диан Колев.
Доц. Лозанов потвърди, че в СЕМ има постъпили около 20 жалби от граждани срещу рекламата с Хан Кубрат. Съветът е разгледал жалбите и е преценил, че няма нарушение от гледна точка на Закона за радиото и телевизията. В случая не можем да говорим за погавряне с национални ценности, защото образът на Хан Кубрат е митологичен, както и самата история със снопа пръчки, обясни Георги Лозанов. Рекламата е по-скоро препратка към историческите легенди и приказки, а не към реалната история.
Ангел Джамбазки обаче смята, че Хан Кубрат е историческа личност и не е уместно да се представя по този начин. Има символи, с които не трябва да се шегуваме и Хан Кубрат, заедно с историята за пръчките, е част от тези символи, категоричен е Джамбазки. Йордан Жечев, който е един от създателите на рекламата, е съгласен, че трябва да има граници на допустимото, но не смята, че ги е прекрачил. Границите се поставят именно от националните символи – гербът, знамето, химнът, образите на Ботев и Левски, съгласен е и доц. Лозанов.
Според Жорж Ганчев клипът напомня на българите, че имаме история, но също така ни провокира да се шегуваме със самите себе си. Нека не се взимаме прекалено насериозно, призова Жорж Ганчев и в заключение отправи музикален поздрав към зрителите на TV7.

Advertisements

Posted on януари 9, 2013, in ТВ - Телевизия. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: